Vorige | Volgende | Alle verslagen

Zwaarste en mooiste van Nederland

Zwaarste en mooiste van Nederland

Een marathon die aan de 10° editie toe was. Dus nog vrij jong op de kalender. Maar toch al heel veel moois over gehoord.
"Zwaarste en mooiste" van Nederland. Door die reputatie was het nodig reeds begin dit jaar vlug in te schrijven.
Maar 3 JCA'ers waren er bij. Om 9h30 moesten we bij de aankomst in Zoutelande de bus op. Voor 7,5 euro werden we naar de start gebracht.
Was pas om 12h. Dus ruim de tijd om een babel met Krekenlopers, en Belgische en Nederlandse bloggers en facebookers te maken.
Zodanig dat ik mij toch beetje moest gaan spoeden om mijn looptenu aan te trekken. Even twijfel lange mouwen-korte mouwen.
Maar met de raad van DE Belgische Spartaan was ook dat probleem snel van de baan. Bij de 12° klokslag mochten we vertrekken.
Was verwittigd door Jan dat we na 2km reeds smal pad door moesten. Had mij daarom meer dan gewoonlijk vooraan geplaatst.
Even later een eerste duin over en strand op. Niet zo'n groot stuk en strand terug af. Om over een van de grote keersluizen
van de Oosterschelde te lopen. De deltawerken konden kilometers lang bewonderd worden. En voor ik het wist zat ik reeds aan 10km.
Kwam nog bekenden tegen die over de 6h van Aalter begonnen. Vlug vermeld dat zondag 21 juli 2013 in de agenda's mag genoteerd worden
(en voor de lezers ook hè). Ondertussen zat in minder dan 2h de eerste helft er op. Was eigenlijk verrassend veel verhard.
Na het eerste korte stukje waren we pas terug aan een tweede strandstrook begonnen. Hier zat de wind toch op kop. Ook al hadden ze
mij gezegd dat dit een editie voor "watjes" zou worden. Gezien wind in de rug zou zitten, en laag water. In de zandstrook was het toch
wat zoeken naar het goede traject. Ik koos bewust iets verder van het water dan de meerderheid. En was zo waarschijnlijk bijna de enige
die het bord van de 25km zag staan. Vervolgens gingen we wat in de duinen lopen. Duintje op en duintje af. De billen werden verwend.
In die duinen stond een bord bij 2/3 wedstrijd of 28km. En even verder stond de organisatie met een bord op 29,#km. Of 70% wedstrijd.
Er hoorde een tabelletje bij en de voorspelde eindtijd was 4h08. Vordert goed. Tot aan 30 ging het ook nog vlot. Ook al werd het parcours
duidelijk zwaarder. In dit zwaardere stuk bewees Christian dat hij goed kan indelen, en kwam mij voorbij gerend. In een afdaling nam ik hem
nog eens terug, maar daarna passeerde hij mij voor goed. Met nu toch veel meer zand, op en neer gaande duinpaden werd deze loop inderdaad
veel mooier en zwaarder. Af en toe zelfs mij in wandelpas dwingend. Trappen naar boven waren ook een verademing, die naar beneden konden
al lopend genomen worden. Vanaf nu ging het wat moeizamer. Maar we beten van ons af. Rekende wel bij die 4h08 wat extra tijd. Omwille van het moeizame.
Anderzijds vanaf kilometer 35 werd ik plots bijna niet meer ingehaald. En kon anderen die mij eerder voorbijgingen terug oprapen.
Met nog eens goed versnellen in de laatste twee kilometer kwam ik net onder de 4h08 binnen. Was dus goed voorspeld na 70% wedstrijd onder de weg.
Is inderdaad wel een mooie en zware marathon. Anderzijds had ik het wel nog wat extremer verwacht. Vooral de eerste helft viel mee.
Maar natuurlijk, ik liep de editie voor "watjes". Nietwaar Ingrid?

Winnaar & JCA'ers

1 Hicham El Barouki 2h29m55s
532 Christian Herteleer 4h04m25s
555 Joeri Schepers 4h06m30s
1033 Jan Deschacht 4h39m51s
1405 finishers binnen de 6h

Joeri Schepers

Joggingclub Aalter VZW – Brouwerijstraat 27 bus 3B 9880 Aalter – info@jcaalter.be