Vorige | Volgende | Alle verslagen

Marathon Rotterdam 15/04/2012

Zondag 15-04 stond de ABN-AMRO marathon geprogrammeerd te Rotterdam. Naast de 42,2 km kon er nog gekozen worden uit diverse andere loopafstanden (duo – estafette – 10 en 5 km) en op zaterdag werd er een kidsrun gelopen.
6 leden namen aan deze stadmarathon deel, allen op de langste afstand. Lieven had er voor gekozen om met joggingclub Dow de reis te maken, Darline reeds met de bus mee dewelke een ganse groep Zomergemse atleten ter plaatse bracht waaronder oud-lid en tevens bezieler van dit project Olivier Verhaege en Tony, Wim en ik met onze respectievelijke echtgenotes hadden er voor gekozen er een weekendje van te maken en op zaterdagmorgen reeds af te reizen richting Rotterdam.
Dit moest uiteindelijk Wim zijn zilveren editie worden waarbij Tony en ik hem graag morele support hadden geven maar door omstandigheden werd het zijn 24e marathon.
We begaven ons op zondagmorgen naar de start, in het ons toegekende startvak, en je werd direct gewaar dat dit een zenuwgedoe werd. Tientallen atleten klommen over de 2-meter hoge dranghekkens, niet beseffen welk gevaar ze liepen, om toch maar in een startvak te komen.
Goed of fout startvak, daar werd niet naar gekeken. Goede signalisatie was hier op zijn plaats geweest.
Om half elf werd uiteindelijk het startschot gegeven na een optreden van de welgekende Lee Towers. Tony en ik hadden er niet beter op gevonden wanneer uiteindelijk de meute een beetje op gang kwam nog een sanitaire stop in te lassen. Hierdoor waren we Wim kwijt en ook de tempo-lopers van 3h30 – 3h45.
We kwamen bij lopers terecht van 4h15/4h30 waardoor het tempo te laag was en doordat de wegen vrij smal waren voor zo’n groep van mensen duurde het lange tijd alvorens we liepen waar we graag hadden gelopen. De eerste vijf kilometer werd er gelopen op 2 rijvakken, gescheiden door een bedding met tramrails.
Lopers liepen van links naar rechts, over de rails. Vallen en weer opstaan of toch soms blijven liggen en vragen om het rode kruis was schering en inslag. Kortom hectisch maar we liepen verder.
Na 6 kilometer kwamen we de eerste bevoorrading tegen, efkens drummen om wat water met spons in 1 beker en eventueel een bekertje extran te nemen. Dit waren over de ganse loop de verfrissingen dewelke je kon nemen.
Op kilometer 33 werd je getrakteerd op Red-Bull. Een beetje voeding of cola heb ik nergens gevonden. Tussenin kreeg je regelmatig een spons toegereikt.
Onderweg werden we getrakteerd op muziek van diverse DJ’s en muzikale bandjes en op een bepaald ogenblik liep je onder een lange brug waar menig nederlands tamtammer zijn kunde liet horen. Goed voor de oren laat ik in het midden.
De aanmoedigingen deden deugd en de massa’s mensen waren voornamelijk gesitueerd rond de metro afstapplaatsen.
De laatste 2 kilometers stonden de kijkers rijen dik en schreeuwden ons richting finish, de ene nog vlot lopende, de andere verkrampt maar vastberaden om toch de finish te overschrijden.
Lieven liep terug een schitterende marathon met een negatieve split, evenals Wim die ook zijn tweede deel een stuk sneller liep dan zijn eerste deel (was het aan de schoenen gelegen, wie zal het zeggen ?). Tony liep tot km 33 vlekkeloos, bijna perfect op schema maar na het nuttigen van een Redbulleken blokkeerde het lichaam en moest een stukje vertragen maar liep toch een mooie tijd.
Darline liep haar eerste marathon en na een ramp van een voorbereiding (stressfractuur) kan ze toch terugblikken op een puike marathon. Ondergetekende liep 36km goed maar dan verkrampte het lichaam en moest een paar minuten prijsgeven maar kwam toch binnen in de tijd dewelke hij vooropgesteld had.
Ons 6e lopende lid was Koen Vansteenkiste – onze Club-Belfiusman in Dexia trui - uit Gistel. Evenals Lieven en Wim liep Koen een sterke 2e wedstrijdhelft.
Daar hij dikwijls een patent heeft te finishen helemaal achteraan had ik hem over het hoofd gezien :-). Deze keer hield hij meer dan 2.000 lopers achter zich en finishte mooi in het grote pak iets boven de 4 uur.
Sterk gelopen Koen en nadien wetende wat Club presteerde (!) dezelfde avond – geslaagd weekend, voor jou en sommige (bestuurs)leden althans.

Bij deze willen we ook onze echtgenotes danken voor de morele support en de vele aanmoedigingen.

Winnaar + leden Netto tijd marathon Netto tijd halverwege
1. Yemane Adhane (GEEN LID!) 2h 04’ 48’1h 01’ 37”
192. Vanheule Lieve2h 45’ 41’1h 23’ 42”
2006. Taghon Kurt3h 30’ 36”1h 42’ 56”
2093. De Lannoy Wim3h 32’ 51”1h 48’ 17”
2623. Rieke Tony3h 38’ 52”1h 47’ 22”
5202. Vansteenkiste Koen4h 08’ 07”2h 05’ 50”
6584. Lefèvre Darline4h 32’ 16”2h 08’ 34”

Een T-shirt – een banaan – een flesje Extran – een medaille met oranje lint (wat had je gedacht) waren de beloningen voor de geleverde inspanning.

We willen tevens Olivier Verhaege en zijn groep Zomergemse lopers efkens in de kijker plaatsen. Een groep mensen warm krijgen om een marathon te lopen is niet evident, zeker niet wanneer je weinig of totaal geen ervaring hebt met deze afstand.
Deze dan ook degelijk begeleiden en zulke prestaties laten neerzetten, dit verdient een dikke pluim. Aan hen en Olivier een welgemeende dikke proficiat.
En Olivier liep er een persoonlijk record bovenop van 3h 23’ 28”, kan het nog mooier ?

Voor hen die goesting hebben, de volledig uitslag is te bekijken op http://www.marathonrotterdam.nl/editie-2012/uitslagen

Joggingclub Aalter VZW – Brouwerijstraat 27 bus 3B 9880 Aalter – info@jcaalter.be