Vorige | Volgende | Alle verslagen

Luxembourg by night 19/05/2012

Zaterdagavond 19 mei vond voor de zevende keer de Europe-Marathon Luxembourg plaats. (Maar als je het zuiver kwantitatief bekijkt is het eigenlijk een halve marathon en een aflossingsmarathon waar ook marathonlopers geduld worden… )
Bij de gezamenlijke start op de parking voor de Luxexpo op de Kirchberg was het nog behoorlijk warm: ik schat zo’n 20 graden met af en toe wat zon doorheen de wolken. Zelf moest ik met een honderdtal andere marathonlopers in een vak achter de 21km-lopers en de teamlopers starten. (Negen minuten duurde het aanschuiven tot aan de start: Misschien moeten ze in de toekomst de 1500 ingeschreven marathonlopers wat vroeger laten starten, voor die grote en trage massa?)
Tot aan de afsplitsing aan km 14 heb ik dus honderden niet echt ‘afgetrainde’ deelnemers al zigzaggend moeten voorbij steken. Je moet ook weten dat het parcours vanaf km 6 vele bochten telde en dat er geen enkele strook echt vlak was. Dan begrijp je dat het helaas onmogelijk was om een egaal tempo aan te houden. Mijn kilometertijden hadden dus ook hun ups and downs…

De toeschouwers op de pleinen en straten supporterden erg enthousiast – en de vele live muziekbandjes zorgden voor ritme en ambiance. Er waren op dit nagenoeg 100% verkeersvrije parcours zeker genoeg verfrissingsposten en die boden een overvloed aan water, cola, energiedranken, bananen, appelsienen en koeken. ( Er moet nog een berg overschot geweest zijn!)
Luxemburg is een relatief kleine stadje: er waren dus een viertal lussen voorzien in de verschillende stadswijken, met daarin ook nog extra kleinere lusjes. Op het plan ziet de looproute er inderdaad erg onoverzichtelijk en eigenaardig uit.

Tussen km 13 en km 17 kregen we een fikse (maar voorspelde) regenbui te verwerken. Die zorgde voor enige verkoeling maar gelukkig werd het daarna terug droog. En natuurlijk ook frisser naarmate de nacht viel.
Vanaf km 30 (na 2 u 56 min) kreeg ik het heel moeilijk: we zaten toen op het laagste punt van de marathon, bij het riviertje de Petrusse in het diepe, donkere en kille dal. Mijn linkervoet begon weer serieus en herkenbaar pijn te doen en het drong toen keihard tot mijn inmiddels erg vermoeide lijf en leden door dat ik nog 12 loodzware kilometers met nog meer dan 120 hoogtemeters voor de boeg had… (Denk aan de toren van de Antwerpse kathedraal: zo hoog!)
Van dan af had de eindtijd eigenlijk geen enkel belang meer: voortdoen met af en toe een korte wandelpauze als het even te steil werd, afzien in stilte, veel drinken aan de waterposten, weerstaan aan de verleiding van te stoppen aan ons hotel, kortom nie pleuje… Gelukkig heeft mijn zoon me de laatste 7 km vergezeld en me moed ingesproken.
Na een toer van 4 uur en 23 minuten behaalde ik dan toch eindelijk mijn vijfde en zeker meest memorable marathonmedaille in de aankomsthall van de Luxepo. Zo werd ik 693ste op (slechts?) 1029 finishers (waarvan 15,5% dames), 98ste van de 128 Belgen en 73ste op de 111 mannen in mijn leeftijdsgroep.
Inmiddels had Bellor Yator (inderdaad, weer een volledig Keniaans podium) met zijn 2u13 het parcoursrecord verbeterd en ook de aanwezige Krekenlopers met o.a. Filip Hoornaert hadden zeer fraaie tijden neergezet.

De Luxexpo was echt goed ingericht voor deze Night Run: we konden daar finishen op strompelafstand van de recoveryzone, de kleedkamers en douches. Er was ook heel de namiddag en nacht een gratis pendelbusdienst heen en terug naar diverse haltes in de stad. Voor de stevige deelnameprijs van 77 euro krijg je dus naast de toeristische stadsloop met zijn overvloed aan drank en eten en al die faciliteiten ook nog een T-shirt, een te huren chip en een medaille. En de herinnering aan toch wel een uniek lastige daal- en klimprestatie.

Nog wat cijfertjes om af te ronden: 511 teams van 4 man hebben zich geklasseerd: slechts 6 aflossingsteams deden het in minder dan drie uur, slechts 146 in minder dan vier uur…. In de halve marathon waren er 617 Belgen bij de 4790 finishers (29% dames). Meer info op de website van ING Europe Marathon. En nu hoop ik vooral dat mijn linkervoet – de mankepoot – zich snel herstelt zodat ik weer kan … lopen.

Joggingclub Aalter VZW – Brouwerijstraat 27 bus 3B 9880 Aalter – info@jcaalter.be